random01 image
Klein Orkest Rolde:   
                   
Klein Orkest Rolde is een koperensemble dat is opgericht in 1995.
Het ensemble bestaat momenteel uit 17 koperblazers en twee slagwerkers.
Het ensemble staat sinds juni 2017 onder de bezielende leiding van dirigent Arnold Span. Arnold heeft zijn sporen verdient als dirigent van top orkesten waaronder de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso en is momenteel stafdirigent van de militaire muziek van de Nederlandse krijgsmacht.
Het Klein Orkest heeft als grote voorbeeld "The London Brass", dit koperensemble bestaat uit 10 musici en speelt werken die speciaal voor die samenstelling zijn gecomponeerd, dan wel gearrangeerd. De leden van Klein Orkest zijn dan ook blij dat veel van die 10 stemmige muziek is uitgegeven. Klein Orkest bestaat zowel uit goede amateur muzikanten als enkele (semi) professionals die in een beroepsorkest spelen.
 
Bij de voorbereiding  van een concert wordt altijd geprobeerd zoveel mogelijk verschillende stijlperiodes ten gehore te brengen. Het streven is om ongeveer 400 jaar muziekgeschiedenis aan bod te laten komen. Dat betekent meestal dat er begonnen wordt met een 16e eeuwse Italiaanse of Engelse intrada, speciaal voor koper gecomponeerd. Daarna volgt er iets van Bach of althans de periode waarin hij leefde. Dan volgt een klassiek stuk , oorspronkelijk voor symfonie orkest, bewerkt voor de bezetting van Klein Orkest. De 20e eeuwse muziek krijgt aandacht in de vorm van Scott Joplin, Gershwin en andere componisten uit de Jazz en amusementsmuziek. Soms klinkt een Boogie Woogie, een andere keer wordt er hedendaagse filmmuziek gespeeld. Ook solisten uit het orkest krijgen de ruimte. Diverse malen zijn solo's voor trompet, trombone, hoorn en bas ten gehore gebracht.
 
De Geschiedenis van Klein Orkest Rolde:
Klein Orkest is in 1995 opgericht door een aantal enthousiaste muzikanten uit Rolde. Als eerste dirigent kende Klein Orkest Karen Hekker. Deze heeft om zelf mee te kunnen spelen in het jaar 1999 het stokje doorgegeven aan Joop Thijssen, gepensioneerd trompettist van de JWF Kapel. Onder zijn leiding is het orkest in niveau en omvang aanzienlijk gegroeid.
Eind 2005 vond hij de tijd gekomen om nu eindelijk met zijn 67 jaar echt met pensioen te gaan.   
Vanwege zijn grote verdiensten voor het Klein Orkest, is hij benoemd tot erelid. Dit heugelijke feit vond plaats 6 november 2005 tijdens het concert ter gelegenheid van het 10 jarig jubileum.
Joop Thijssen is opgevolgd door Klaas Pereboom, Bariton speler bij de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso (in Assen nog steeds bekend als de ''JWF'').
Begin 2007 werd Klaas versterkt door Henk Meek, welke het lichte repertoire op zich nam. Helaas was deze versterking van korte duur. Henk Meek is in juni 2007 overleden.
Dat leden van Klein Orkest graag samenwerken met andere muziekgezelschappen is reeds gebleken. Zo begeleidden en speelden zij onder andere samen met:  Zangvereniging "Vriendenkring" uit Grolloo, het Rolder Kinderkoor, het Marker Brass Ensemble, het Drents Fanfare Orkest, Roll the Voices, het Asser Mannenkoor en Kamerkoor Divertimento.